Manor Farm, Bilsthorpe

Swallow Hill Homes


Manor Farm, Bilsthorpe

The site at Manor Farm is adjacent to a farmhouse which dates back to the 1600’s, as such the barns were all grade II listed and as well as planning permission required listed building consent before work could commence.

Access to the large field around the outside of the site made access easy though a long wet winter and spring didn’t help progress!

5 Church View, Manor Farm

The Barn previously on this site was in a perilous condition and could not even be taken down brick by brick safely, as such with a nudge from a digger the building was flattened, the bricks and beams reclaimed and then rebuilt as a new house on the original footprint from the reclaimed materials. A clever design on the staircase allowed a super large shower to the master bedroom suite.

The Stables, Manor Farm

This building was part barn conversion and new build back on a footprint of a former agricultural building, using local contacts; bricks of an appropriate size, type and colour were sourced, verified with the conservation officer and planning teams before use. After building the structure was sand blasted the result is a building which doesn’t look like it comes from 2 separate periods.

Clever use of levels allowed an upstairs area with 3 bedrooms and a dressing room into a space which would have previously been wasted loft space.

Challenges in this building included locating the hot water tank at one end of the building and having the kitchen & an en suite located at the opposite end of the building. This was addressed by installing a secondary pump to take the hot water around the house avoiding long delays in getting the water.

The Barn, Manor Farm

The large open roof trusses were a fantastic opportunity to show off this building to its fullest potential. Internally the lack of foundations (a common problem we experience with barns) was resolved by pouring a steel reinforced structural slab and pinning it into the bottom of the barns walls. Locking the whole structure together.

The large size of the barn allowed us to build a breeze block internal wall onto the new internal slab and insulate behind it bringing it up to and in fact ahead of building regulations at the time, giving the advantages of the appearance of an old barn with the insulation of a luxury modern house.

Clever use of the levels made it possible to add an additional room in the attic space on one side with far reaching views. We had the opportunity to convert all of the loft space but wanted to avoid unbalancing the property’s living to sleeping space.