Woodside Farm, Wettenhall

Swallow Hill Homes

A development on the site of an old Turkey farm, over 50,000 square feet and built in beautiful surroundings

This development was on the site of a Turkey farm, over 50,000 square feet of sheds had to be removed in the course of this development, 5,000 tons of concrete broken up and replaced with a similar amount of top soil. This was no small job by any stretch of the imagination. The Barns had previously been used a ancillary use to the Turkey farm but had the usual issues of salts, damp and an exposed position on the planes of Cheshire.

Multifoil insulation was used in the roofs to achieve the required insulation values whilst keeping the conservation officer happy in maintaining the existing roofline without having to sacrifice critical headspace on the upstairs level.

The scale of the barns and their location meant that the local planning department where very supportive of a planning application for a large double garage for each of the properties, we took the opportunity to include a good sized games room/ storage room upstairs to take advantage of the space, we also built in provision for services such as water and electricity. We even ran sky cabling to the garages so the satellite and TV services could be mounted on these so as not to compromise the external appearance of the barns.

Site before work commenced

Woodside Farm, Wettenhall

This development was on the site of a Turkey farm, over 50,000 square feet of sheds had to be removed in the course of this development, 5,000 tons of concrete broken up and replaced with a similar amount of top soil. This was no small job by any stretch of the imagination. The Barns had previously been used a ancillary use to the Turkey farm but had the usual issues of salts, damp and an exposed position on the planes of Cheshire.

Multifoil insulation was used in the roofs to achieve the required insulation values whilst keeping the conservation officer happy in maintaining the existing roofline without having to sacrifice critical headspace on the upstairs level.

The scale of the barns and their location meant that the local planning department where very supportive of a planning application for a large double garage for each of the properties, we took the opportunity to include a good sized games room/ storage room upstairs to take advantage of the space, we also built in provision for services such as water and electricity. We even ran sky cabling to the garages so the satellite and TV services could be mounted on these so as not to compromise the external appearance of the barns.

Walden Barn, Woodside Farm

This was the first property where we experienced a common problem of many barns being their lack of depth, the requirement to apply insulation to the internal walls frequently means that there is not space to put a large sized room and a corridor in the building. Clever design necessitates that the entrance is in the middle of the building, study’s can be narrower than other rooms and be built into the central section of the building. The kitchen was also used to provide a natural entrance way to a dining room at the end of the building without feeling that the design had been compromised.

Nicholas Barn, Woodside Farm

This property had a large lean too on the ground floor which misbalanced the house placing too small a ratio between upstairs space and downstairs, maximising the habitable space in the bedrooms and en suite bathrooms allowed the requisite 4 bedrooms to be fitted in.